Persoonlijke Ontwikkeling, Zelfliefde & Spirituele Groei
Over mij


Ik ben er vast van overtuigd dat alles wat we nodig hebben om gelukkig te zijn al in ons zit. Dat we ons leven kunnen sturen door middel van onze gedachten. Dat we elkaar kunnen inspireren door onze ervaringen met elkaar te delen, maar vooral door lekker jezelf te zijn...

Volgen

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

* indicates required

In 2013 maakte ik kennis met EFT. Het is een bijzondere, ietwat maffe aanpak van negatieve emoties. EFT is ook goed te combineren met meditatie. Op deze manier krijg je een meditatieve “tapping” (kloppen)

In het kort zal ik uitleggen wat het is, en hoe het in zijn werk gaat. Omdat het zien ervan nog meer duidelijkheid geeft heb ik ook een kort filmpje opgenomen (zie linkje onderaan)

 

Wat is EFT?

EFT staat voor: Emotional Freedom Techniques. Het is een prettige, snelle en effectieve manier om te helen.
De methode is ontwikkeld door Gary Craig.
Het uitgangspunt van de methode is dat alle storende emoties worden veroorzaakt door verstoringen in ons energiesysteem.
Door de verstoringen in het energiesysteem op te heffen verdwijnen de storende emoties, je voelt je letterlijk bevrijd.

Eerst wordt er in een gesprek vastgesteld wat je als probleem ervaart. Vervolgens maak je je een voorstelling wat er straks anders is wanneer je probleem is opgelost. Op deze wijze worden resultaten na EFT-behandeling snel en concreet toetsbaar.
Vervolgens start de EFT procedure. Deze  is hetzelfde of het nu gaat om angst, woede, schuldgevoelens, onzekerheid , walging of pijn.
Het is verbluffend om te zien en te ervaren hoeveel resultaat er kan worden geboekt.
Het mooie van deze methode is dat je tijdens de sessies leert hoe de EFT methode werkt en je er dus zelfstandig mee verder kunt. Door de emotie (emotie = energie in beweging) weer ongestoord door ons lichaam te laten stromen, verander je dus de gedachten die je hebt bij een bepaalde onprettige, zintuiglijke waarneming. Daarom werkt EFT in 90% van alle gevallen. Zelfs bij mensen met chronische, lichamelijke klachten of pijn.

Is praten alleen dan niet voldoende?

Praten zal zeker een groot gedeelte van de lading dekken, maar tevens moet er toegegeven worden dat tijdens het praten over een heftige ervaring je jezelf steeds opnieuw weer triggert. Je gaat emotioneel gezien dan terug naar het moment dat er iets vervelends gebeurde waardoor je dit steeds opnieuw weer her-beleeft. Wanneer je na zo’n gesprek, consult of sessie weer naar huis gaat is je emotionele lading nog steeds niet afgenomen. Sterker nog, bij je vertrek zit je er waarschijnlijk middenin. Bij EFT wordt de emotionele kleur van je ervaring weggenomen. Dat niet wil zeggen dat de herinnering weg is.

 

Korte uitleg over een stukje van ons emotionele brein. 

In ons emotionele brein bevindt zich de Amygdala (ik noem haar Amy). Amy is 24/7 druk in de weer om overeenkomsten te zoeken met situaties die je ooit als dreigend, gevaarlijk of pijnlijk hebt ervaren. Zij heeft maar 5% overeenkomst nodig om aan de zogenaamde alarmbel te trekken. Doordat de alarmbel gaat maakt het lichaam een cocktail van stresshormonen (o.a. Adrenaline) aan. Dat komt omdat Amy geen besef van tijd heeft en daardoor het verleden koppelt aan het hier en nu. Wil je Amy kalmeren dan is daar iets voor nodig…

je bereikt dit met het kloppen  op de energiepunten welke zich op verschillende punten op je lichaam bevinden. Door zachtjes op deze punten te kloppen maakt het lichaam ook een cocktail van hormonen aan, maar dan de hormonen (o.a. Endorfine) die kalmeren.

Zie filmpje:

Filmpje EFT

 

Hier alvast de tapping points (klop punten):

Tapping points

 

Het ziet er dan wel een beetje vreemd uit maar Amy kalmeert daardoor wel, met als eindresultaat dat jij je emotioneel vrij en gelukkig voelt.

Probeer het ook eens!

 

Liefs, Philo