Persoonlijke Ontwikkeling, Zelfliefde & Spirituele Groei
Over mij


Ik ben er vast van overtuigd dat alles wat we nodig hebben om gelukkig te zijn al in ons zit. Dat we ons leven kunnen sturen door middel van onze gedachten. Dat we elkaar kunnen inspireren door onze ervaringen met elkaar te delen, maar vooral door lekker jezelf te zijn...

Volgen

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

* indicates required

HetOngemakVanPLeasen

 

Hoe vaak is het je al gebeurd dat je iets niet wilde maar het deed uit angst iemand (familie, je kinderen, vrienden, collega’s, je partner, kennissen, buren enz.) teleur te stellen?

Keuze, Gedrag, Ervaring en Emotie (een aanhaling uit Jouw L.E.S.)

Wist je dat we per dag tussen de 60.000 en 70.000 gedachten hebben? Wist je dat 90% van die gedachten dezelfde zijn als van de dag tevoren?

Dezelfde gedachten leiden naar dezelfde keuzes; dezelfde keuzes creëren hetzelfde gedrag; dezelfde gedragingen produceren dezelfde ervaringen en dezelfde ervaringen ontwikkelen dezelfde emoties; dezelfde emoties sturen dezelfde gedachten vervolgens weer aan. En dit wordt onze identiteit oftewel onze persoonlijkheid genoemd.

Hoe zou onze persoonlijkheid er uitzien wanneer we ons bewust worden van onze gedachten en deze gaan sturen? Wanneer we onszelf hier niet van bewust zijn komen we in een vicieuze cirkel terecht. Deze ervaring wordt ook wel onze comfortzone genoemd. Het is niet zo dat dit daadwerkelijk comfortabel is, maar het is wel onze herkenbare zone. Wanneer je je gedachten dus probeert te veranderen, breekt er een moment aan dat je je niemand voelt, het voelt niet prettig en je voelt je onzeker. Dit komt omdat je uit je comfortzone bent gestapt en je je nu op onbekend terrein bevindt. Nu is de keuze aan jou: Ga je verder of ga je terug? Één ding wil ik je graag zeggen, wanneer je nu doorgaat breekt er een geweldige mooie tijd voor je aan, maar daarom is het zeer belangrijk om je gedachten te gaan sturen!  

Je mag voor jezelf kiezen

Er is een moment in je leven geweest dat je je het pleasen eigen hebt gemaakt omdat je merkte dat dit je door bepaalde situaties heen hielp. Wat is het eindresultaat? Geeft het pleasen je energie? Hoe is het met jouw eigenwaarde gesteld? Hoe staat het momenteel met jouw gezondheid? Heb je tijd genoeg?

Ja, ik begrijp dat wanneer je dit leest het een gevoelige snaar kan raken. En wanneer dit gebeurt besef dan dat het pleasen omkeerbaar is. Ook jij mag kiezen! Ja, je mag echt voor jezelf kiezen. Het feit dat jij voor jezelf mag kiezen kan ergens diep in jou je een gevoel van opluchting en vrijheid geven.

En om meteen even iets op te helderen; je omgeving gaat dit niet leuk vinden. En nu slaat waarschijnlijk ook de paniek weer toe… Je angst om niet aardig gevonden te worden is namelijk enorm. Het kan zijn dat je ’t je eigen hebt gemaakt veel in dienst van anderen te staan, je bijna nooit NEE zegt, en je daardoor tijd tekort komt; dus altijd een gejaagd gevoel hebt.

Wanneer je chronisch pleast, raak je uitgeput en loop je richting een burn-out; mocht je die niet al (gehad) hebben. Deze zelfvernietigende en stressproducerende patronen eisen hun tol op het gebied van je gezondheid en relatie(s) omdat ze gedreven zijn door de overmatige en verslavende behoefte om de goedkeuring van anderen krijgen. Je probeert telkens weer de vervelende gevoelens van afwijzing te vermijden waardoor je opnieuw weer gaat pleasen.

In eerste instantie lijkt er misschien niets mis met pleasen… want wat is er nu zo verkeerd aan het blij maken van anderen? Kleurt het onze wereld juist niet veel mooier?

Wanneer je uit angst pleased dan heb je geen grenzen. Je zegt steeds JA, en dat terwijl je vaak veel liever NEE zou willen verkopen. Je hebt jezelf afgeleerd te luisteren naar jouw eigen behoeften. Je bent gaan geloven dat iedereen jou nodig heeft, terwijl de onderliggende gedachte is dat aardig voor anderen zijn je zal besparen voor afwijzing of om pijnlijk behandeld te worden. Je voelt alleen maar zelfvertrouwen wanneer je iets voor anderen doet. Dus… hoe meer je voor anderen doet, hoe meer zelfvertrouwen je lijkt te voelen. En zo heb jij je eigen magische formule ontworpen om liefde te krijgen, zelfvertrouwen te voelen en je te beschermen voor afwijzing.

Werkt het pleasen echt?

Het pleasen maakt je blind voor het feit dat anderen jouw stuur hebben overgenomen. Mensen kunnen je nu gemakkelijk manipuleren en leiden om hen zodoende te pleasen. Door het pleasen vermijd je het om kritiek te leveren om zodoende ook zelf niet bekritiseerd te worden. Je vermijdt alle negatieve emoties uit angst om deze te ervaren. Hoe meer je je identificeert met leuk zijn, in plaats van écht, hoe meer je twijfelt. Des te  meer je je onveilig voelt en daardoor weer angst ervaart. Terwijl iedereen, ook jijzelf (juist jijzelf) recht heeft op jouw ware IK!!!

Tenzij je stopt met pleasen

Op een dag loop je tegen de muur en is je energie tot onder het nulpunt gezakt, tenzij je stopt met pleasen!!!  En ja, het is echt mogelijk om hiermee te stoppen. Daarom is het wel enorm belangrijk om eens een kijkje in jouw interne wereld – naar het moment waar jij je deze formule ooit eigen hebt gemaakt – te nemen en daar opruiming te gaan houden. Dit begint natuurlijk met kleine stapjes, en EFT kan je enorm op weg helpen in dit proces.

 

 “Wij worden gevormd door onze gedachten, we worden wat we denken. Wanneer de geest zuiver is, volgt de vreugde als een schaduw die ons nooit verlaat.” – Buddha

 

Liefs, Philo

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *