Persoonlijke Ontwikkeling, Zelfliefde & Spirituele Groei
Over mij


Ik ben er vast van overtuigd dat alles wat we nodig hebben om gelukkig te zijn al in ons zit. Dat we ons leven kunnen sturen door middel van onze gedachten. Dat we elkaar kunnen inspireren door onze ervaringen met elkaar te delen, maar vooral door lekker jezelf te zijn...

Volgen

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

* indicates required

 

Misschien zit je al een tijdje zonder werk.

-Misschien ben je door ziekte of andere omstandigheden arbeidongeschikt verklaard.

-Misschien heb je ervoor gekozen om de eerste jaren zelf voor je kind(eren) te zorgen maar krijg je ook regelmatig de vraag of je eigenlijk wel wat te doen hebt als je de hele dag zo maar thuis zit.

-Misschien heb je juist wél een baan, maar voel je je niet helemaal op je plek.

Dit alles zou je een nutteloos gevoel kunnen geven. Een nutteloos gevoel kan vervolgens overslaan naar een waardeloos gevoel, met als gevolg dat je je ‘drive’ verliest.

Hoe ga je dan om met dat ‘nutteloze’ gevoel?

 

Hoe is dit gevoel ontstaan?

Zelf heb ik geleerd dat wanneer je dit gevoel steeds maar aan de kant zet er veel energie verloren gaat aan het vechten tégen dit gevoel.

Vervolgens vroeg ik me af hoe dit gevoel nou eigenlijk is ontstaan.

-Misschien kijkt je omgeving op je neer omdat je op dit moment geen baan hebt.

-Misschien denken mensen dat je niets te doen hebt wanneer je arbeidsongeschikt bent geraakt –  zich niet realiserende dat voor jou bepaalde zaken veel langzamer en op een ander tempo dan voorheen gaan.

-Misschien denken mensen dat wanneer je bewust gekozen hebt om huisvader/moeder te zijn dat je de hele dag met een boekje op de bank zit; zich niet realiserende dat je op school fungeert als leesmoeder/vader, overblijfvader/moeder, je kids begeleidt in hun huiswerk, coacht op de sportclub enz.

-Misschien voel je je niet op je plek waar je werkt, máár heb je deze baan geaccepteerd omdat je de rekeningen betaald wil hebben én gelooft dat je dit werk tot aan je pensioen moet doen.

Hoe dan ook…

Mijn eigen ervaring is dat er dus een moment in je leven is geweest dat je in iets bent gaan geloven. Meestal komt dat door een zienswijze die er lokaal of zelfs mondiaal op na wordt gehouden waardoor we daar zelf ook in zijn gaan geloven.

 

Hoe ga je hier dan mee om?

Dat is een vraag die ook mij een tijdje heeft beziggehouden.

Ik heb geen pasklaar antwoord voor je op de plank liggen, wel wil ik mijn fases met je delen…

   …na het ongeval dat mij op 5 april 2012 overkwam was ik de eerste tijd bezig met een revalidatietraject. Dat traject had al mijn aandacht en kostte me ook enorm veel energie. Na zo’n 2 jaar liepen de bezoeken aan arsten en het revalideren op z’n einde. Nog zo’n tweeënhalf jaar later was daar de definitieve uitslag van het UWV: “Arbeidsongeschikt!!!”

Arbeidsongeschikt is dan misschien een feit, maar het gevoel van je nutteloos voelen is slechts een gevoel en daardoor veranderbaar!

Van de ene kant enorm blij dat mijn situatie serieus werd genomen, zat daar ook een knagend gevoel van me nutteloos voelen. Gek genoeg eigenlijk, want in de tussentijd was het mij gelukt om een prachtig boek over Zelfliefde en Eerlijkheid uit te brengen…

   …laat me je vertellen hoe me dit uiteindelijk is gelukt.

Vanwege het nekletsel kon ik niet achter de pc zitten typen en dat is best lastig wanneer je een boek wilt schrijven.

Op een bepaald moment herinnerde ik me een speech-to-text-programma. Ik hoefde alleen maar te spreken en de computer typte de ingesproken tekst; hoe handig! 

Toen ontmoette ik mijn vroegere Nederlands lerares en vertelde haar uiteindelijk over mijn plannen en vroeg of zij mij daar bij wilde helpen. Zij was meteen enthousiast en zorgde uiteindelijk voor het redigeren van het boek.

 

Van alle kanten kreeg ik hulp…

 …de fotograaf bijvoorbeeld maakte een uitgebreide en mooie shoot en schonk mij dit.

Het management van het kasteel bij ons in de buurt bood ons de lokatie helemaal gratis aan voor de fotoshoot.

De uitgever kwam op mijn pad doordat ik iemand had gevraagd hoe ik dit moest doen. Een lokale boek- en tijdschriftenzaak regelde een sessie. Een grote verf- en zoutfabrikant sponsorde de posters.

En inmiddels is het Nederlandse boek ook door een Amerikaanse uitgever vertaald én wereldwijd uitgebracht.

En dan toch dat moment dat je je nutteloos voelt. Best gek na wat me tot dan toe gelukt was, vond ik.

 

Oké, dan verklap ik je nu een geheimpje…

Mijn interessegebied is groot! Zaken als: gezondheid, voeding, sport, muziek, dansen, acteren, bloggen, interieur en creëren keren steeds terug.

Ooit ben ik gaan geloven dat ik me met maar één ding moest bezighouden – met natuurlijk alle frustratie van dien.

Waarom ben ik dat gaan geloven?

Dat zit zo…

   …ooit werd tegen een familielid gezegd dat hij een gevalletje 12-ambachten-en-13-ongelukken was. Ik wist dat hij veel in z’n mars had maar bepaalde beslissingen had genomen om geld in het laatje te brengen.

Hoe dan ook, die woorden ben ik nooit vergeten en hebben me nogal beïnvloed.

Toen ik bij mezelf ontdekte dat ik meerdere zaken bij elkaar wilde voegen om daar iets moois mee te creëren, hoorde ik opnieuw de woorden die ooit tegen dat bewuste familielid werden gezegd.

Juist door wat ik was gaan geloven voelde ik me nutteloos.

Ook mij wordt regelmatig de vraag gesteld wat ik eigenlijk te doen heb nu ik zoveel thuis ben.

In het begin maakte me die vraag nogal boos, maar uiteindelijk probeerde ik me in de ander te verplaatsen en realiseerde ik me daardoor dat de persoon de situatie niet kan begrijpen omdat hij/zij zelf lichamelijk nog goed functioneert. Voor de persoon alleen maar fijn dat ie dat dus niet begrijpt.

Ik realiseerde me dat ik voor dat ongeval er ook nooit écht bij stil had gestaan hoe het zou zijn om afgekeurd te worden. Daardoor veranderde mijn reactie van defensief naar compassievol.

 

Hoe ik de kijk op mezelf veranderde

Op een dag heb ik een groot vel papier op tafel gelegd en heb alles opgeschreven wat ik fijn vind om te doen én wat mijn talenten zijn. Natuurlijk waren dat veel dingen; dat wist ik immers al.

Ook heb ik voor mezelf in kaart gebracht wat ik zou willen, en belangrijker nog wat ik kan.

En, o ja…

   …wat ik trouwens gebruik om bijvoorbeeld zo’n vervelende woorden als: “Typisch gevalletje 12-ambachten-en-13-ongelukken” geen invloed op mij te laten uitoefenen is EFT (Emotional Freedom Techniques).

Door het in kaart brengen van mijn talenten én de dingen die ik leuk vind, zag ik hoe ik waarde in mijn eigen leven heb. Daardoor voelde ik me al snel weer waardevol in plaats van nutteloos, en zag ik nieuwe mogelijkheden waar uiteindelijk ook mijn omgeving én zelfs een veel uitgestrekter gebied wat aan heeft.

Zoals ik eerder al zei: ”Een pasklaar antwoord heb ik niet voor je op de plank liggen”, maar wanneer je hetgeen je ooit bent gaan geloven kunt omzetten in iets waardevols, dan weet ik heel zeker dat er deuren zullen openen die jou de mogelijkheid geven om ook aan jouw talenten uiting te kunnen geven.

Het onderstaande rijtje helpt je misschien om opnieuw voldoening te vinden. Want je nutteloos voelen kan zorgen voor een laag zelfbeeld en dat is echt nergens voor nodig!

 

1.Verander je denken en daardoor je voelen.

2.Geloof erin dat je succes verdient.

3.Doe er alles aan om over gebeurtenissen en patronen uit het verleden heen te komen die jou niet dienen. Zoals gezegd, ik help mezelf met EFT.

4.Breng dat kritieke stemmetje tot bedaren. Succesvolle mensen hebben ook hun twijfels en angsten, maar zij gebruiken hun enorme moed om zich niet te laten tegenhouden door twijfels en angsten.

5.Ben regelmatig bereid om te ‘falen’. Mislukken en falen bestaan niet wanneer je ze ziet als onderdeel van een langere reis van succes.

6.Voer eerst de belangrijkere zaken uit in plaats van de gemakkelijkste.

7.Krijg helder wát je wilt en wíe je wilt zijn, en onderneem dagelijks actie om daar te komen.

 

Veel succes en liefs, Philo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *