Persoonlijke Ontwikkeling, Zelfliefde & Spirituele Groei
Over mij


Ik ben er vast van overtuigd dat alles wat we nodig hebben om gelukkig te zijn al in ons zit. Dat we ons leven kunnen sturen door middel van onze gedachten. Dat we elkaar kunnen inspireren door onze ervaringen met elkaar te delen, maar vooral door lekker jezelf te zijn...

Volgen

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

* indicates required

 

Veel mensen hebben de behoefte om hun leven meer betekenis te geven omdat hun huidige leven in een sleur lijkt te zijn geraakt, en je voelt dat je je ‘mojo’ kwijt bent.

Er zijn verschillende manieren waarop mensen dit doen, bijvoorbeeld: Meer verantwoording in een functie krijgen, een gezin stichten, een wereldreis maken, in retraîte gaan, enz.

 

De boeiende vraag is: Wat zoek je?

Zoek je misschien avontuur, maar tegelijkertijd ook rust?

Waarschijnlijk heb je al diverse cursussen en workshops gevolgd om de rust in je hoofd en lichaam terug te krijgen. Maar steeds opnieuw overvalt je dan toch weer dat verveelde gevoel. En steeds opnieuw zoek je ook weer naar iets dat jou kan helpen omdat het voelt alsof er iets mis met je is.

Het kan zijn dat je je allerlei nieuwe patronen eigen hebt gemaakt en dat die patronen voor heel even dat verveelde gevoel bij jou vandaan konden houden. Maar dan… Plots duikt dat gevoel weer op!

 

Wat nu?

Laten we even voorop stellen dat er niets mis met je is. Dat gevoel maakt je alleen maar iets duidelijk.

Het inzicht dat ik hierover kreeg, deel ik graag met jou.

Als mensen zijn we van nature heel nieuwsgierig. We hebben de drang om te ontdekken – de een wat meer dan de ander. Kijk maar naar de ontwikkeling van een baby. Dit kleine wezen blijft ook niet eeuwig plat op z’n ruggetje liggen. Het wil ontdekken, en gaat daarom draaien, kruipen, staan, lopen, rennen, fietsen, enz.

 

Is dit herkenbaar voor jou?

Maar wat er op een bepaald moment gebeurt, is dat we ‘sleur’ krijgen aangeleerd. Een mooier woord is: Routine.

Vroeg op, School, Huiswerk, Sport, Slapen

 

Weer veel later ziet ‘t er als volgt uit:

Vroeg op, Werk, Sport, Tv, Slapen

 

Nog wat later ziet ‘t er als  volgt uit:

Nog vroeger op, Kids verzorgen, Werk, Kids ophalen, Sport, Tv, Nog later in bed

Best een herkenbaar, toch?

Een overvolle agenda en toch dat verveelde gevoel. Elke dag is heel druk, maar het avontuur is in de verste verte niet te bekennen.

Routine voelt dus uiteindelijk al seen soort van Groundhog Day, en dat is een groot verschil met je leven op orde hebben.

 

In de wolken

Een tijdje geleden waren manlief en ik onderweg naar het buitenland. We hingen boven de wolken, en wat mij zo fascineerde was dat wolkendek. Het viel me namelijk op dat daar orde was te zien. In lange banen lagen de ‘dotten’ naastelkaar.

Die orde vind je ook in de jaargetijde weer terug. Het is een nooit saaie orde en met genoeg afwisseling.

Door onze dagelijkse routine, die er meestal ‘vol’ uitziet, raken we in een soort van sleur omdat we de dag enkel afwerken zonder ons echt bewust te zijn van het moment.

We rennen alleen maar steeds in dezelfde cirkel en vinden het dan raar dat we avontuur missen.

 

Hoe kun je dan dagelijks avontuur beleven?

Met andere woorden: Hoe kan zo’n in-de-sleur-geraakte-dag er bijvoorbeeld anders uitzien?

Vroeg op. Misschien kun je de avond van tevoren de ontbijttafel zover als mogelijk klaarmaken.

Kinderen verzorgen. Zijn er zaken die zij zelf kunnen voorbereiden? Bijvoorbeeld het uitzoeken en klaarleggen van hun kleding voor de volgende dag.

Werk. Neem eens een andere route. Neem eens een andere lunch mee. Misschien kun je taken ruilen, een soort van *job craften; grote kans dat je er een ander ook blij mee maakt. Is het misschien mogelijk om op andere tijden te werken, of zelfs een dag vanuit thuis te werken?

Kinderen ophalen. Tijdens het wachten bij school zou je een paar minute een ademhalingsoefening kunnen doen, of je zou eens heel bewust naar het gezang van de vogels kunnen luisteren. Eenmaal thuis zou je een kopje thee, of iets anders, kunnen zetten om een moment met je kids te gaan zitten en te luisteren naar de belevenissen van hun schooldag.

Sporten. Bewegen is helemaal prima, maar misschien levert je een wandeling meer op omdat het buiten zijn je lichaam én je geest goeddoet.

De vraag is of dit altijd nodig is. Misschien kun je ook eens een avond de badkamer even helemaal voor jezelf claimen. Maak dit vooraf kenbaar aan de rest. Zeter wat kaarsjes neer en neem een ontspannende kop thee mee en verzorg je lichaam met een scrubje, maskertje enz. Jahaa mannen, ook jullie kunnen jezelf zo’n wellness avondje permitteren. Het is heerlijk om een man te zien die zichzelf zo goed verzorgt! Trouwens, het is helemaal hot nu 😉

Naar bed. Wedden dat je nu heerlijk ontspannen in slaap valt?

Dit zijn natuurlijk maar een paar ideeen. Ben zelf creatief en boetseer jouw dag! Neem het heft in eigen handen. Accepteer jouw behoeften en die van je gezin. Bepaal wie je wil zijn. Zet je talenten, vaardigheden en je passie eens op papier. Onderneem actie; dus praat met je baas over jouw idee om te job craften. En terug is je mojo 😉

Orde en routine zijn prima, maar zorg wel voor voldoende afwisseling; je dag ziet er dan stukken avontuurlijker uit! Bovendien kun je je regelmatig de vraag stellen of die agenda nou eigenlijk wel zo vol ‘moet’ staan…

 

Liefs, Philo

* Job Craften is het herstructureren van je baan zonder van baan te veranderen. Dit kun je doen door taken met collega’s te ruilen. Door bespreekbaar te maken wat je leuk vindt nodig je collega’s uit om dit ook te doen. Grote kans dat jij taken hebt die een ander weer leuker vindt en vice versa.