Persoonlijke Ontwikkeling, Zelfliefde & Spirituele Groei
Over mij


Ik ben er vast van overtuigd dat alles wat we nodig hebben om gelukkig te zijn al in ons zit. Dat we ons leven kunnen sturen door middel van onze gedachten. Dat we elkaar kunnen inspireren door onze ervaringen met elkaar te delen, maar vooral door lekker jezelf te zijn...

Volgen

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

* indicates required

Deze maand (maart 2017) zijn wij, mijn man en ik, 24 jaar samen. In oktober zijn we 24 jaar getrouwd. Wij kennen elkaar al van jongs af aan, en dat kwam omdat onze ouders door middel van een gezamenlijke interesse met elkaar verbonden waren. Toen wij nog kleuters waren werden wij door een destijds aanstaand bruidspaar gekozen om op hun trouwdag bruidskinderen te zijn. Het hilarische van die trouwerij was dat wij als bruidskinderen helemaal werden vergeten toen het bruidspaar het gemeentehuis binnen ging. Daar zaten we dan, vergeten en nog niet begrijpend wat er allemaal gebeurde. We huilden omdat we dachten dat wíj moesten trouwen – toen 3 en 5 jaar jong. Zo’n 15 jaar later – Elroy 20 jaar en ik 18 jaar – trouwden we uiteindelijk toch!

Wat is het geheim van een gelukkige relatie?

Zo werd mij laatst gevraagd… Ook ons huwelijk heeft zo zijn ups en downs gekend, maar wat we samen ondervonden hebben is dat je niet elkaars bezit bent. Elke dag kies je opnieuw voor elkaar. Daarbij zijn het geven van ruimte, eerlijkheid, humor en respect van essentieel belang. Je hoeft niet per se dezelfde interesses te hebben wanneer je begrijpt dat iedereen uniek in z’n Zijn is.

Ruimte draagt bij tot geluk

Het geven van ruimte aan elkaar heeft onder andere ook te maken met het ontwikkelen van wijsheid en intuïtie. Iedereen ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, en soms kan dat ertoe leiden dat het Ego opspeelt. De een heeft een les bijvoorbeeld al geleerd, terwijl de andernog volop in een fase zit. Dat is een moment dat het kan gebeuren dat je gelooft dat de ander niet zonder jouw hulp kan, of je ergert je misschien wanneer het de ander niet meteen lukt, of je voelt je misschien persoonlijk gekwetst door de emoties van de ander.  Juist dan is het belangrijk je mond te houden zodat de ander de ruimte heeft om z’n eigen wijsheid op te doen.

Elkaars groei niet in de weg staan

 Wanneer het Ego erbij komt wil je advies geven, verbetering aanbrengen, grip houden op het resultaat, of op z’n minst laten zien hoe knap je bent. Maar juist dat is schadelijk voor de ruimte om te kunnen groeien.

Elkaar de ruimte geven betekent ook geen oordeel over de fouten van de ander te hebben, maar de ander juist de ruimte geven om zichzelf weer bij elkaar te rapen om verder te kunnen gaan, én te leren van die fouten.

Respecteer elkaars autonomie

 Dat werd mij heel duidelijk naarmate onze zoon opgroeide. Kinderen ontwikkelen zich vanuit een positie waarin ze ons bij alles nodig hebben, op weg naar hun zelfstandigheid. Voor mij persoonlijk was dit een leerzame en uitdagende les. Het betekent namelijk opzij stappen en erop vertrouwen dat de ander – in dit geval ons kind – ook wijsheid en intuïtie heeft.

Durf ingewikkelde emoties te voelen

 Ruimte geven betekent ook om ingewikkelde en negatieve emoties te voelen. Wanneer je daar allebei tegelijk in zit, kan dat voor conflicten zorgen. Maar wanneer je aan je eigen schaduwkanten hebt gewerkt, en er ook niet meer bang voor bent, kun je ook de ander die ruimte geven.

Belangrijk is dan om de gevoelens van de ander ook bij die ander te laten en te begrijpen dat je er niet verantwoordelijk voor bent. Je hoeft die gevoelens zeker niet te veroordelen of er kritiek op te hebben. Die gevoelens mogen er zijn, en de ander mag voelen wat er te voelen valt.

Emoties die de ruimte krijgen, gaan ook weer voorbij.”

Een optelsommetje

 Het besef dat je zelf 100% verantwoordelijk bent heeft er bij ons toe bijgedragen om ook 100% eerlijk met onszelf te zijn. 100% verantwoording + 100% eerlijkheid = 100% liefde voor jezelf en dat resulteert in 300% houden van elkaar.