Philo Schoemans

Persoonlijke Ontwikkeling, Zelfliefde & Spirituele Groei

Over mij


Ik ben er vast van overtuigd dat alles wat we nodig hebben om gelukkig te zijn al in ons zit. Dat we ons leven kunnen sturen door middel van onze gedachten. Dat we elkaar kunnen inspireren door onze ervaringen met elkaar te delen, maar vooral door lekker jezelf te zijn...

Volgen

Nieuwsbrief

Schrijf je gratis in voor de nieuwsbrief

* indicates required

Met de 5 zintuigen die je hebt kun je zien, proeven, ruiken, horen en voelen. Wanneer je iets echt goed wilt proeven, sluit je meestal je ogen zodat je je helemaal kunt concentreren op wat er in je mond gebeurt. Je proeft niet alleen de smaak/smaken, maar je voelt ook de structuur en de temperatuur van het voedsel. Je weet daardoor of je krachtig moet kauwen of juist niet. Je ervaart of het sappig of kleverig is… Deze ervaring heb je niet wanneer je bijvoorbeeld eet tijdens dat je TV kijkt, of wanneer je met een gezelschap aan tafel zit en er een gesprek gaande is. Je hebt dan simpelweg minder aandacht voor het voedsel in je mond.

 

 

Jouw aandacht is nodig

Dit maakt alleen maar duidelijk dat jouw aandacht nodig is om intens te kunnen proeven, horen, zien, ruiken en voelen.

Met ons zesde zintuig, het hart, werkt dit niet anders. Het wordt ook wel het hogere Zelf; intuïtie of God genoemd. Hoe het ook gelabeld is, het is in ieder geval belangrijk dat het jouw aandacht heeft zodat je kunt voelen en ‘horen’ welke boodschap het voor jou heeft.

Hoe vaak is het je, misschien per toeval, gebeurd dat je daar naar luisterde en het een positief verloop had? Wanneer het alleen per toeval gebeurde, wist je misschien niet precies hoe je wat je deed. Een ding is zeker… je ging er niet tegenin, maar liet je er op een heel natuurlijke manier daardoor leiden.

 

Hoe luister je dan?

Dit lukt je veel vaker wanneer je meerdere momenten op een dag de stilte opzoekt. De ene keer kan dat betekenen dat je stilte in huis creëert om zo naar je hart te luisteren. De andere keer heb je die mogelijkheid misschien niet en zoek je de stilte in jezelf op. Hoe? Je doet dat precies hetzelfde als de manier waarop je onbekend voedsel in je mond de volle 100% aandacht geeft. Je onderzoekt dan met je mond het eten en ervaart wat je opmerkt. Je stelt jezelf de vraag: Wat proef of wat voel ik?

In het geval van je hart leg je je handen op je hart en sluit je je ogen… Je onderzoekt wat het jou te vertellen heeft. Je kunt je hart vragen: “Wat wil je me vertellen, ik luister naar je.” De ene keer krijg je meteen een antwoord, de andere keer duurt het even. Wanneer je hart antwoordt weet je dat altijd heel zeker, heb dus vertrouwen!

Geloof me, het is altijd iets wonderbaarlijks en vaak iets wat je verstand niet kon bedenken. Met het luisteren naar je hart ervaar je een intens gelukkig leven…

 

 

Luister naar je hart, want dat klopt!”

 

Kinderen willen hun eigen leven creëren, en daarom mag je van je kind niet verwachten dat het jouw gecreëerde leventje klakkeloos van je overneemt.

 

Contrast zorgt voor verlangen

Vanuit contrast gaat het kind ervaren wat het zelf wel en niet wilt, en als ouders kun je de contrasten niet beheersen of controleren, trouwens…  niemand kan dat. Wel bepalen we zelf de keuze die we vanuit dat contrast maken.

Door je kind zijn leven op een presenteerblaadje te geven – wij zijn namelijk niet de creators van iemand anders zijn realiteit – voelt het zich gevangen en niet geaccepteerd. Daarom zal het zich óf hevig verzetten, dus gaan rebelleren, óf juist alles braaf doen wat je zegt en zichzelf helemaal disconnecten van wie het oorspronkelijk is. Die tweede hebben al veel mensen gedaan, jij waarschijnlijk ook!
Daarmee werd de buitenwereld belangrijker dan wat je zelf wilde en voelde.

We creëren allemaal, of we ons er nu bewust van zijn of niet. De vraag is: Ben jij blij met wat je tot nu toe gecreëerd hebt?
Of is het nog steeds heel belangrijk voor je wat anderen van je denken? Leer jij je kind dit ook?

Door je te focussen op wat je niet wilt vóór en ván je kind, zal het er alleen maar meer van gaan creëren omdat het zich gaat verzetten tegen hetgeen het van jou niet wilt.
Hier ligt dus een stukje van jouw verantwoording! Maar hoe zal je je afvragen…

 

Focus

Door je te focussen op jouw ongeconditioneerde liefde voor je kind.
Met ‘ongeconditioneerd’ bedoel ik dat je van je kind blijft houden ongeacht zijn of haar keuzes.
Door van het kind te houden zonder dat er condities aan vastplakken voelt het kind rust en zal zich dan ook minder verzetten, waardoor het meer gaat creëren van wat goed voor hem of haar voelt.
Natuurlijk is dit een uitdaging voor ouders, aangezien velen niet geleerd hebben wat ongeconditioneerde liefde écht is.

Een vraagje…  Kun jij zonder enkele conditie van jezelf houden? Zo niet, probeer dat dan eerst, en de rest volgt vanzelf. 
Wanneer jij namelijk al niet ongeconditioneerd van jezelf kunt houden, dan kun je dat ook niet van je kind. 
Het gevolg? Je maakt jouw geluk afhankelijk van de keuze(s) die je kind maakt, of hoe het zich gedraagt.
Daarmee leg je een mega grote last op de schouders van je kind, en bovendien voel je jezelf stuurloos.

 

We willen ons allemaal gelukkig voelen

Maak het jezelf dus niet zo zwaar, focus je liever op hoe jij jezelf wilt voelen.
Hoe meer jíj je kunt afstellen op jouw gevoel en de contradictie hiervan, hoe meer je stuurt naar de richting die je van nature op wilt, en dat is je zoveel mogelijk gelukkig voelen.

We zijn geboren om onze realiteit te creëren en niet om naar andermans realiteit te kijken.

 

Wanneer jij dit begrijpt én leeft, kun je dit ook delen met je kind(eren). Dit geschenk is het meest waardevolle dat je aan je kind kunt meegeven…

 

 

 

Verlang je naar meer energie, minder stress, meer plezier en geluk, maar voel je je juist onzeker, geërgerd, onrustig of gestrest? Waarschijnlijk voel je je dan machteloos, alsof je de grip even kwijt bent. Toch kun je zelf actie ondernemen om weer veel beter in je vel te zitten…

 

Hebben stress en angst een relatie?

Vooral in tijden van politieke, religieuze, economische of juist gezondheids- of relatie kwesties kan twijfel toeslaan. Twijfel en angst in de aanwezigheid van onzekerheid werken verlammend en wissen je hoop weg. Daarbij maken deze je blind voor beschikbare en goede opties.

De basis van stress is altijd angst! Als volwassene benoem je dat meestal niet zo… Wij noemen dat ‘stress’, dat klinkt wat seksiër, maar helaas pindakaas het blijft dezelfde emotie! Er zijn vele vormen van angst/stress, ga daarom naar je gevoel, dan weet je precies wat er speelt.

Het obstakel is de weg”

 

 Het lichaam reageert

 Verzuring van het lichaam speelt een grote rol bij zowel over- als ondergewicht, maar ook bij vele lichamelijke ongemakken. Het lichaam gebruikt bijvoorbeeld vet als bescherming voor de vitale organen. Zolang de PH (zuurtegraad) niet in balans is, zal het lichaam deze ongemakken blijven vertonen. Daarom is het van belang om het lichaam zowel te ontzuren als te detoxen. O ja, en suikers zoveel mogelijk te vermijden… Hoe doe je dat? Heel simple: “Eet groen!”

Kleine gelukkige wezentjes

 Het technische verhaal is volgt…

In ons lichaam leven allerlei micro-organismen, ook wel microbe genoemd, die je met het blote oog niet kunt zien, het zijn kleine levende wezentjes. Deze wezentjes gedeien niet allemaal onder dezelfde omstandigheden even goed. Zo zijn er wezentjes die zich helemaal ‘happy’ voelen in een zuurstofrijke omgeving, deze noem je ook wel aerobe. Terwijl andere wezentjes juist heel blij worden van een zuurstofarme omgeving, deze noem je anaerobe.

ZUUR, maar toch geen zuurpruim

 Belangrijk is dat er een goede PH balans in je lichaam is. Dit kun je meten door middel van een PH-test. Je PH is te meten door middel van je urine, speeksel en bloed. Een PH van 7.36 of 7.4 is perfect. De meting kan per ‘vloeistof’ en dagdeel verschillen.

Zowel je levensinstelling, je voeding, omgeving, beweging en medicijngebruik hebben invloed op je gezondheid. Wanneer de verzuring te hoog is – je PH is dan in getal te laag – uit zich dit in allerlei lichamelijke klachten.

Een belangrijke & veel voorkomende factor

 Stress zorgt voor de aanmaak van Adrenaline. Normaal gesproken heb je deze neurotransmitter nodig op momenten dat je snel en adequaat moet kunnen handelen, maar tegenwoordig voelt bijna iedereen zich constant in een opperste staat van paraatheid. Stress veroorzaakt een negatief PH, een negatief PH veroorzaakt lichamelijke ongemakken. De oorzaak van stress ligt bij onze gedachten.

Zelftwijfel

 Een onderdeel van stress kan zelftwijfel zijn. Zelftwijfel wil zeggen dat je de connectie met jezelf even kwijt bent omdat je jouw kracht aan de buitenwereld hebt gegeven.

Wat je dus nodig hebt is hoop! Hoop kan een levensondersteunende kracht zijn. Waarom zeg ik ‘kan’? Omdat een passieve hoop niet effectief is, integendeel… Het zorgt er juist voor dat je helemaal niets doet. Hoop is juist actief en niet afwachtend. Activeer daarom je ‘keuze spier’. Je hebt namelijk de keus om in actie te komen. Onderneem daarom stappen die in de richting van jouw hoop gaan. Hoe?

Stel jezelf eens de volgende vraag: “Hoe wil ik me voelen?”

Hoop en angst kunnen niet tegelijk dezelfde plaats innemen. Nodig een van beide uit om te blijven.” –Maya Angelou

Hoe je gevoelens te managen

 Je kunt zelf de controle krijgen doordat je gaat zorgen voor de aanmaak van Endorfine in plaats van Adrenaline.

Endorfine is een zogenaamde ‘feel good drug’ en is trouwens ook een neurotransmitter. Endorfine zorgt er dus voor dat je je beter gaat voelen. Er zijn verschillende manieren om je lichaam te stimuleren Endorfine aan te maken:

 • Lachen
 • Sex
 • EFT
 • Acupunctuur
 • Beweging
 • Ontspannig, bijvoorbeeld meditatie
 • Dansen
 • Muziek
 • Hobby

Gebruik HOOP als onderdeel van je innerlijke STERKTE!

 Wanneer je even niet weet wat je moet ondernemen, ben dan stil…

In stilte komt het antwoord vanuit je hogere zelf, dus met je intuïtie die in contact staat met iets veel groters dan we beseffen. Hoop vanuit dat hogere zelf zit gelinkt aan een veld van oneindige mogelijkheden én aan een bron van ongelimiteerde creativiteit. Wanneer hoop ontspringt vanuit deze plaats van onbegrensde energie en intelligentie, dan is het krachtig en écht! Gebruik hoop daarom als onderdeel van je innerlijke sterkte!

Dat stukje is misschien nog heel onbekend voor je, maar onbekend wil niet zeggen dat het een vijand is. In dit geval is het juist een opening. Vertrouw er daarom op dat je geleid wordt naar de allerbeste uitkomst, zonder te weten wat die uitkomst is of hoe je daar moet komen. Het is onvoorspelbaar, maar dat betekent niet dat het onbetrouwbaar is, en dat maakt het juist interessant en prachtig!

Probeer daarom niet krampachtig alles hetzelfde te houden. Verandering is namelijk het enige constante in het leven. Probeer er juist achter te komen waar je angsten/stress vandaan komen zodat je ze kunt gaan loslaten. Je wonden uit het verleden voelen waarschijnlijk nog steeds heel echt of aanwezig en beïnvloeden daardoor heel sterk je huidige gedrag, emoties en gedachten. In werkelijkheid loop je met angst die een illusie is. Wat ik daarmee bedoel is dat het toen en niet nu was. Het is een spook van een pijnvolle herinnering en daar hoef je niet door beïnvloed te blijven worden.

Die pijn is als een hete aardappel, nodig die pijn uit om je te vertellen wat je moet weten. Die zogenaamde angst of onzekerheid boort jouw creatieve potentieel aan, en die mogelijkheid maakt zo elke dag tot een nieuwe dag waardoor er een wijsheid verstopt zit achter iets wat eerst een chaos leek. Deze vorm van hoop maakt jou sterk en zeker van jezelf. Je keert daarmee terug naar jouw ware potentieel. Blijf het trainen zoals je dat ook met een spier zou doen.

Neem dus de verantwoording voor jouw bestemming. Wanneer je namelijk ontwaakt in het huidige moment dan is je verleden niet langer je huidige realiteit. Wanneer je herkent dat je angst en ongerustheid gebaseerd zijn op een illusie dan word je vrij, hoopvol en krijg je opnieuw vertrouwen.

Op deze manier kun je jouw gezondheid aanzienlijk verbeteren, en zit je weer veel lekkerder in je vel.

 

Het verleden hoeft niet je waarheid van nu te zijn.” -Philo Schoemans

 

Een affirmatie is een zinnetje dat je zo goed in je opneemt dat je er echt in gaat geloven! Een affirmatie wordt uiteindelijk in je onderbewuste opgenomen, dat is de input en bepaalt tevens ook de output. Het gaat er namelijk om wat jij gelooft, dus ook wat jij gelooft over jezelf! Het gaat niet per se om de woorden, maar meer om de emotie die je erbij voelt.

 • Wat hebben de affirmaties die je al jaren tegen jezelf zegt jou tot nu toe gebracht?
 • Heeft dat wat je al jaren over jezelf zegt, jou tot op heden positieve ervaringen gebracht?
 • Zijn er in jouw affirmaties sporen van onvoorwaardelijke liefde te bekennen?
 • Wat zijn de gedachten die jij dagelijks over jezelf hebt?
 • Ben jij in staat om jouw negatieve affirmaties plaats te laten maken voor positieve affirmaties?

 

Kijk jezelf eens in je ogen…

Positieve affirmaties toepassen werkt het beste wanneer je deze voor een spiegel doet en je jezelf recht in je ogen kijkt. Ja, in het begin is het onwennig, maar het went snel en het voelt echt goed. Doordat je meer en meer van jezelf gaat houden, krijg je je eigen waarde en zelfvertrouwen ook weer terug waardoor ook je dagen veel soepeler zullen verlopen.

Stel je eens voor hoe goed je je voelt wanneer je je niet langer afhankelijk maakt van momenten dat alleen anderen van je houden maar jij op de eerste plaats van jezelf houdt.  Wat betekent het om van jezelf te houden? Het betekent onder andere eerlijk naar jezelf te zijn en jezelf niet te veroordelen. Je zult zien dat wanneer jij van jezelf houdt dit niet alleen iets met jou doet maar zeker ook met je omgeving.

 

Waarom affirmaties soms helemaal niet werken

Wanneer je de affirmatie zelf niet kunt geloven dan heb je er ook geen gevoel bij. Bij een affirmatie gaat het er namelijk om dat je hetgeen je zegt ook met je lichaam kunt ervaren. Als je dus moeite met affirmeren hebt, dan kun je je beter afvragen wat je zou willen voelen… Wanneer je lichaam eenmaal het gevoel ervaart krijgt de affirmatie betekenis, anders blijven het slechts woorden.

 

Affirmeren hoef je niet te leren

 Je doet het namelijk je hele leven al. Zoals ik eerder al schreef zijn het enkel overtuigingen die je steeds herhaalt. Daarom kan een overtuiging je maken of juist breken…

Het goede nieuws is dat een negatieve overtuiging omgebogen kan worden tot een overtuiging die jou doet groeien.

Wanneer je overtuiging in positieve zin groeit, groeit je potentieel met je mee (potentieel is jouw maximale vermogen om iets tot stand te brengen). Wanneer je potentieel groeit, onderneem je een andere actie. Die actie beïnvloedt vervolgens weer het resultaat, en wanneer je tevreden bent over het behaalde resultaat, beïnvloedt dit vervolgens weer je overtuiging.

 

Oefening baart bekwaamheid

 Het ombuigen van een overtuiging vergt oefening. Je kunt het vergelijken met het trainen van een spier. In het verleden ben je onbewust bekwaam geworden in het handelen naar bepaalde overtuigingen. Nu zorgen enkel oefening en herhaling voor een ombuiging van je overtuiging(en), en dit verloopt in fases.

Deze fases verlopen dan ook als volgt:

 • Bewust onbekwaam;
 • Bewust bekwaam;
 • Onbewust bekwaam.

 

 

Word je bewust van je beperkende overtuigingen en vernietig ze”

 

 

Liefs, Philo

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze maand (maart 2017) zijn wij, mijn man en ik, 24 jaar samen. In oktober zijn we 24 jaar getrouwd. Wij kennen elkaar al van jongs af aan, en dat kwam omdat onze ouders door middel van een gezamenlijke interesse met elkaar verbonden waren. Toen wij nog kleuters waren werden wij door een destijds aanstaand bruidspaar gekozen om op hun trouwdag bruidskinderen te zijn. Het hilarische van die trouwerij was dat wij als bruidskinderen helemaal werden vergeten toen het bruidspaar het gemeentehuis binnen ging. Daar zaten we dan, vergeten en nog niet begrijpend wat er allemaal gebeurde. We huilden omdat we dachten dat wíj moesten trouwen – toen 3 en 5 jaar jong. Zo’n 15 jaar later – Elroy 20 jaar en ik 18 jaar – trouwden we uiteindelijk toch!

Wat is het geheim van een gelukkige relatie?

Zo werd mij laatst gevraagd… Ook ons huwelijk heeft zo zijn ups en downs gekend, maar wat we samen ondervonden hebben is dat je niet elkaars bezit bent. Elke dag kies je opnieuw voor elkaar. Daarbij zijn het geven van ruimte, eerlijkheid, humor en respect van essentieel belang. Je hoeft niet per se dezelfde interesses te hebben wanneer je begrijpt dat iedereen uniek in z’n Zijn is.

Ruimte draagt bij tot geluk

Het geven van ruimte aan elkaar heeft onder andere ook te maken met het ontwikkelen van wijsheid en intuïtie. Iedereen ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, en soms kan dat ertoe leiden dat het Ego opspeelt. De een heeft een les bijvoorbeeld al geleerd, terwijl de andernog volop in een fase zit. Dat is een moment dat het kan gebeuren dat je gelooft dat de ander niet zonder jouw hulp kan, of je ergert je misschien wanneer het de ander niet meteen lukt, of je voelt je misschien persoonlijk gekwetst door de emoties van de ander.  Juist dan is het belangrijk je mond te houden zodat de ander de ruimte heeft om z’n eigen wijsheid op te doen. Continue reading

hetpleziervangeven

In het teken van liefde

Aankomend weekend is het dan zover: Kerstmis! Deze dagen staan in het teken van samenzijn met dierbaren, elkaar iets schenken maar vooral in het teken van liefde…

Iedereen krijgt daar een fijn gevoel van. Het liefst zou je dit gevoel het hele jaar willen ervaren; en dat kan! Het is vooral het geven dat ons zo’n happy gevoel geeft, en geven kan in vele vormen.

Zelf geef ik het hele jaar door, en jij doet dat waarschijnlijk ook – al zag je het voordien misschien nog niet zo. Ik geef in de vorm van bloggen, het sturen van een kaartje, een appje, een telefoontje, een gesprekje met iemand op straat, het geven van een complimentje… enz.

Afgelopen week heb ik hier iets aan toegevoegd. Ik kocht wat plantjes, liet ze mooi verpakken, hing er een kaartje aan met de volgende tekst: “Omdat je bijzonder bent! Liefs, Philo”, en schonk dit aan iemand die ik op straat tegenkwam. Het voelde echt fijn en plezierig om te doen!

De nieuwsbrief

Vorige week kreeg ik een nieuwsbrief van Rituals waarin zij ook wat leuke ‘geef-tips’ op een rijtje zette:

Post
Stuur eens een ouderwetse brief of een kaartje om iemand die veel voor je heeft betekend te bedanken. Zo’n klein gebaar, recht uit het hart, zal bij iedereen een glimlach op het gezicht toveren.

Bloemen
Geef iemand een mooie bos bloemen om te laten weten hoeveel die persoon voor je betekent.

Breng een bezoekje aan iemand die eenzaam is
Ga eens naar een bejaardentehuis om iemand die wel wat gezelschap kan gebruiken, te verblijden met een bezoekje. Je hoeft niet veel te doen: een spelletje spelen en een luisterend oor bieden is al genoeg om zijn of haar dag op te fleuren.

Beleefdheid
Sta in een drukke bus of trein je plaats af aan een ander. Dit kleine gebaar tovert gegarandeerd een glimlach op het gezicht van die ander.

Kook met liefde
Bereid een lekkere maaltijd en breng hem langs bij iemand die bijvoorbeeld net ziek is geweest, is bevallen of het volgens jou om welke reden dan ook echt even kan gebruiken.

Oppassen
Bied aan op iemands kinderen te passen zodat zij er even tussenuit kunnen. Iedereen heeft zo nu en dan even tijd voor zichzelf nodig.

Liefdadigheid
Koop of kook een maaltijd voor een dakloze. Maak een praatje, toon interesse en behandel hem of haar als ieder ander.

Attent
Onthoud belangrijke data, zoals verjaardagen of de datum waarop iemands vader of moeder is overleden, en stuur een kaartje om diegene te laten weten dat je aan hem of haar denkt.

Compliment
Geef zomaar iemand op straat een welgemeend compliment. Zo’n onverwacht compliment maakt zijn of haar dag helemaal goed!

Liefde
Laat de mensen die dicht bij je staan, weten dat je van ze houdt door ze te vertellen waarom ze zoveel voor je betekenen. Die paar woorden zullen hen nog lang bijblijven.

 

Win-win…

Wie goed doet, goed ontmoet. Wanneer je iets goeds doet voor een ander, wordt niet alleen die ander daar gelukkiger van, maar ook jijzelf. Win-win dus! En laten we ons daarbij vooral niet beperken tot die paar weken rond kerst, want elk moment is een goed moment om de wereld een beetje mooier te maken!

Probeer elke dag bewust iets goeds voor een ander te doen en ervaar het plezier van geven.

Ik wens jullie fijne feestdagen en een prachtige tijd met jullie dierbaren!

Liefs, Philo

 

 

Veel mensen hebben de behoefte om hun leven meer betekenis te geven omdat hun huidige leven in een sleur lijkt te zijn geraakt, en je voelt dat je je ‘mojo’ kwijt bent.

Er zijn verschillende manieren waarop mensen dit doen, bijvoorbeeld: Meer verantwoording in een functie krijgen, een gezin stichten, een wereldreis maken, in retraîte gaan, enz.

 

De boeiende vraag is: Wat zoek je?

Zoek je misschien avontuur, maar tegelijkertijd ook rust?

Waarschijnlijk heb je al diverse cursussen en workshops gevolgd om de rust in je hoofd en lichaam terug te krijgen. Maar steeds opnieuw overvalt je dan toch weer dat verveelde gevoel. En steeds opnieuw zoek je ook weer naar iets dat jou kan helpen omdat het voelt alsof er iets mis met je is.

Het kan zijn dat je je allerlei nieuwe patronen eigen hebt gemaakt en dat die patronen voor heel even dat verveelde gevoel bij jou vandaan konden houden. Maar dan… Plots duikt dat gevoel weer op!

 

Wat nu?

Laten we even voorop stellen dat er niets mis met je is. Dat gevoel maakt je alleen maar iets duidelijk.

Het inzicht dat ik hierover kreeg, deel ik graag met jou.

Als mensen zijn we van nature heel nieuwsgierig. We hebben de drang om te ontdekken – de een wat meer dan de ander. Kijk maar naar de ontwikkeling van een baby. Dit kleine wezen blijft ook niet eeuwig plat op z’n ruggetje liggen. Het wil ontdekken, en gaat daarom draaien, kruipen, staan, lopen, rennen, fietsen, enz.

 

Is dit herkenbaar voor jou?

Maar wat er op een bepaald moment gebeurt, is dat we ‘sleur’ krijgen aangeleerd. Een mooier woord is: Routine.

Vroeg op, School, Huiswerk, Sport, Slapen

 

Weer veel later ziet ‘t er als volgt uit:

Vroeg op, Werk, Sport, Tv, Slapen

 

Nog wat later ziet ‘t er als  volgt uit:

Nog vroeger op, Kids verzorgen, Werk, Kids ophalen, Sport, Tv, Nog later in bed

Best een herkenbaar, toch?

Een overvolle agenda en toch dat verveelde gevoel. Elke dag is heel druk, maar het avontuur is in de verste verte niet te bekennen.

Routine voelt dus uiteindelijk al seen soort van Groundhog Day, en dat is een groot verschil met je leven op orde hebben.

 

In de wolken

Een tijdje geleden waren manlief en ik onderweg naar het buitenland. We hingen boven de wolken, en wat mij zo fascineerde was dat wolkendek. Het viel me namelijk op dat daar orde was te zien. In lange banen lagen de ‘dotten’ naastelkaar.

Die orde vind je ook in de jaargetijde weer terug. Het is een nooit saaie orde en met genoeg afwisseling.

Door onze dagelijkse routine, die er meestal ‘vol’ uitziet, raken we in een soort van sleur omdat we de dag enkel afwerken zonder ons echt bewust te zijn van het moment.

We rennen alleen maar steeds in dezelfde cirkel en vinden het dan raar dat we avontuur missen.

 

Hoe kun je dan dagelijks avontuur beleven?

Met andere woorden: Hoe kan zo’n in-de-sleur-geraakte-dag er bijvoorbeeld anders uitzien?

Vroeg op. Misschien kun je de avond van tevoren de ontbijttafel zover als mogelijk klaarmaken.

Kinderen verzorgen. Zijn er zaken die zij zelf kunnen voorbereiden? Bijvoorbeeld het uitzoeken en klaarleggen van hun kleding voor de volgende dag.

Werk. Neem eens een andere route. Neem eens een andere lunch mee. Misschien kun je taken ruilen, een soort van *job craften; grote kans dat je er een ander ook blij mee maakt. Is het misschien mogelijk om op andere tijden te werken, of zelfs een dag vanuit thuis te werken?

Kinderen ophalen. Tijdens het wachten bij school zou je een paar minute een ademhalingsoefening kunnen doen, of je zou eens heel bewust naar het gezang van de vogels kunnen luisteren. Eenmaal thuis zou je een kopje thee, of iets anders, kunnen zetten om een moment met je kids te gaan zitten en te luisteren naar de belevenissen van hun schooldag.

Sporten. Bewegen is helemaal prima, maar misschien levert je een wandeling meer op omdat het buiten zijn je lichaam én je geest goeddoet.

De vraag is of dit altijd nodig is. Misschien kun je ook eens een avond de badkamer even helemaal voor jezelf claimen. Maak dit vooraf kenbaar aan de rest. Zeter wat kaarsjes neer en neem een ontspannende kop thee mee en verzorg je lichaam met een scrubje, maskertje enz. Jahaa mannen, ook jullie kunnen jezelf zo’n wellness avondje permitteren. Het is heerlijk om een man te zien die zichzelf zo goed verzorgt! Trouwens, het is helemaal hot nu 😉

Naar bed. Wedden dat je nu heerlijk ontspannen in slaap valt?

Dit zijn natuurlijk maar een paar ideeen. Ben zelf creatief en boetseer jouw dag! Neem het heft in eigen handen. Accepteer jouw behoeften en die van je gezin. Bepaal wie je wil zijn. Zet je talenten, vaardigheden en je passie eens op papier. Onderneem actie; dus praat met je baas over jouw idee om te job craften. En terug is je mojo 😉

Orde en routine zijn prima, maar zorg wel voor voldoende afwisseling; je dag ziet er dan stukken avontuurlijker uit! Bovendien kun je je regelmatig de vraag stellen of die agenda nou eigenlijk wel zo vol ‘moet’ staan…

 

Liefs, Philo

* Job Craften is het herstructureren van je baan zonder van baan te veranderen. Dit kun je doen door taken met collega’s te ruilen. Door bespreekbaar te maken wat je leuk vindt nodig je collega’s uit om dit ook te doen. Grote kans dat jij taken hebt die een ander weer leuker vindt en vice versa.

 

moetikmijngedachtenserieusnemen

 

En daar staat dan het hele gezelschap weer klaar met allerlei oordelen waar je, wanneer je ze serieus neemt, je heel slecht door kunt voelen.

Over wie ik het heb? Je kent ze vast wel…

Die stemmetjes die je vertellen dat je lui, dom, lelijk of onvriendelijk bent. Je kunt er trouwens vast nog wel meer opnoemen nu je weet over welke ‘stemmetjes’ ik het heb. Soms lijken ze je wel met een heel leger te bezoeken. Wanneer je deze stemmetjes (gedachten) daadwerkelijk gaat geloven, dan denk je dat jij je gedachten bent. Dat brengt je al snel in een neerwaartse spiraal waardoor je alleen nog maar meer gaat nadenken.

 

Heeft het ‘team’ de oplossing?

Dan denk je ook nog dat dat ‘team’ de oplossing voor je heeft zolang je maar lang genoeg maalt. Niet dus! Dat zogenaamde team brengt je niet de oplossing. Weet je waarom niet? Al die gedachten zijn namelijk ooit in je systeem geplant.

Een voorbeeld:

Je herinnert je vast nog wel de cassetterecorder van vroeger. Bij mij ging het als volgt:

Op vrijdagmiddag nam ik mijn favoriete nummers uit de top 40 op en aan het einde van het jaar de remix van dat jaar. Er bestonden toen cassettebandjes van 90 minuten opname- en afspeeltijd, maar daar redde je het net niet mee om bijvoorbeeld die remix helemaal op een kant op te nemen. Dus, daar zat ik dan, klaar met de vinger op de knop om zo snel mogelijk het bandje te draaien om zo min mogelijk mix te missen. Wanneer ik dan eindelijk de remix had opgenomen wilde ik voorkomen dat ik er per ongeluk iets overheen zou opnemen… Duhusss, wat ik dan deed was die twee vierkantjes uit de bovenkant van het bandje wippen want dan kon me dat in elk geval niet meer gebeuren. Was ik de muziek uiteindelijk toch een keer beu, dan plakte ik een plakbandje over de uitgbroken vierkantjes en kon ik het bandje hergebruiken om er iets anders op te zetten.

Hoe vreemd zou het zijn geweest wanneer ik het cassettebandje had uitgescholden omdat ik de muziek beu was?

Toch doen we dat meestal wel tegen de gedachten/stemmetjes in ons hoofd; en dat terwijl deze gedachten enkel opnames zijn van meningen en uitspraken die je ooit eens hebt gehoord.

 

Zijn deze gedachten dan te veranderen?

Jazeker!

Je hebt die gedachten namelijk ooit een betekenis gegeven, je bent ze zo serieus gaan nemen dat je in ze bent gaan geloven. Een zo’n gedachte lokt een kettingreactie van weer andere gedachten uit. Deze gedachtestroom kan je helemaal meesleuren zonder dat jij je daar echt bewust van bent.

Deze gedachten beïnvloeden vervolgens je humeur waardoor je je van het ene op het andere moment heel rot kunt voelen. Door je hier bewust van te worden kun je als het ware een stapje terugzetten en je gedachten en de lichamelijke ervaringen aanschouwen. Zo word je de observeerder van jouw gedachten en dan ontdek je dat je jouw gedachten helemaal niet bent; je kunt ze immers aanschouwen! Op deze manier word je weer baas in je eigen hoofd.

Zo zit je ook niet langer gevangen in gedachten die daar ooit zijn opgenomen. Deze gedachten waren voor jou een vorm van negatieve affirmaties en deze zijn om te vormen naar positieve affirmaties die jou wel een goed gevoel geven. Misschien kun je je voorstellen dat er dan veel verandert in je leven.

 

Een mooi boek…

Mocht dit je aanspreken dan kun je ‘Jouw L.E.S.’ lezen. Dit boek is ook in het Engels uitgebracht onder de titel: ‘A message from the heart.’

Schenk dus geen aandacht aan dat zogenaamde ‘team’ wanneer ze weer voor oproer proberen te zorgen; herinner je dan dat cassettebandje… Grote kans dat je er dan zelfs hartelijk om kunt lachen 

 

Liefs, Philo

 

Misschien zit je al een tijdje zonder werk.

-Misschien ben je door ziekte of andere omstandigheden arbeidongeschikt verklaard.

-Misschien heb je ervoor gekozen om de eerste jaren zelf voor je kind(eren) te zorgen maar krijg je ook regelmatig de vraag of je eigenlijk wel wat te doen hebt als je de hele dag zo maar thuis zit.

-Misschien heb je juist wél een baan, maar voel je je niet helemaal op je plek.

Dit alles zou je een nutteloos gevoel kunnen geven. Een nutteloos gevoel kan vervolgens overslaan naar een waardeloos gevoel, met als gevolg dat je je ‘drive’ verliest.

Hoe ga je dan om met dat ‘nutteloze’ gevoel?

 

Hoe is dit gevoel ontstaan?

Zelf heb ik geleerd dat wanneer je dit gevoel steeds maar aan de kant zet er veel energie verloren gaat aan het vechten tégen dit gevoel.

Vervolgens vroeg ik me af hoe dit gevoel nou eigenlijk is ontstaan.

-Misschien kijkt je omgeving op je neer omdat je op dit moment geen baan hebt.

-Misschien denken mensen dat je niets te doen hebt wanneer je arbeidsongeschikt bent geraakt –  zich niet realiserende dat voor jou bepaalde zaken veel langzamer en op een ander tempo dan voorheen gaan.

-Misschien denken mensen dat wanneer je bewust gekozen hebt om huisvader/moeder te zijn dat je de hele dag met een boekje op de bank zit; zich niet realiserende dat je op school fungeert als leesmoeder/vader, overblijfvader/moeder, je kids begeleidt in hun huiswerk, coacht op de sportclub enz.

-Misschien voel je je niet op je plek waar je werkt, máár heb je deze baan geaccepteerd omdat je de rekeningen betaald wil hebben én gelooft dat je dit werk tot aan je pensioen moet doen.

Hoe dan ook…

Mijn eigen ervaring is dat er dus een moment in je leven is geweest dat je in iets bent gaan geloven. Meestal komt dat door een zienswijze die er lokaal of zelfs mondiaal op na wordt gehouden waardoor we daar zelf ook in zijn gaan geloven.

 

Hoe ga je hier dan mee om?

Dat is een vraag die ook mij een tijdje heeft beziggehouden.

Ik heb geen pasklaar antwoord voor je op de plank liggen, wel wil ik mijn fases met je delen…

   …na het ongeval dat mij op 5 april 2012 overkwam was ik de eerste tijd bezig met een revalidatietraject. Dat traject had al mijn aandacht en kostte me ook enorm veel energie. Na zo’n 2 jaar liepen de bezoeken aan arsten en het revalideren op z’n einde. Nog zo’n tweeënhalf jaar later was daar de definitieve uitslag van het UWV: “Arbeidsongeschikt!!!”

Arbeidsongeschikt is dan misschien een feit, maar het gevoel van je nutteloos voelen is slechts een gevoel en daardoor veranderbaar!

Van de ene kant enorm blij dat mijn situatie serieus werd genomen, zat daar ook een knagend gevoel van me nutteloos voelen. Gek genoeg eigenlijk, want in de tussentijd was het mij gelukt om een prachtig boek over Zelfliefde en Eerlijkheid uit te brengen…

   …laat me je vertellen hoe me dit uiteindelijk is gelukt.

Vanwege het nekletsel kon ik niet achter de pc zitten typen en dat is best lastig wanneer je een boek wilt schrijven.

Op een bepaald moment herinnerde ik me een speech-to-text-programma. Ik hoefde alleen maar te spreken en de computer typte de ingesproken tekst; hoe handig! 

Toen ontmoette ik mijn vroegere Nederlands lerares en vertelde haar uiteindelijk over mijn plannen en vroeg of zij mij daar bij wilde helpen. Zij was meteen enthousiast en zorgde uiteindelijk voor het redigeren van het boek.

 

Van alle kanten kreeg ik hulp…

 …de fotograaf bijvoorbeeld maakte een uitgebreide en mooie shoot en schonk mij dit.

Het management van het kasteel bij ons in de buurt bood ons de lokatie helemaal gratis aan voor de fotoshoot.

De uitgever kwam op mijn pad doordat ik iemand had gevraagd hoe ik dit moest doen. Een lokale boek- en tijdschriftenzaak regelde een sessie. Een grote verf- en zoutfabrikant sponsorde de posters.

En inmiddels is het Nederlandse boek ook door een Amerikaanse uitgever vertaald én wereldwijd uitgebracht.

En dan toch dat moment dat je je nutteloos voelt. Best gek na wat me tot dan toe gelukt was, vond ik.

 

Oké, dan verklap ik je nu een geheimpje…

Mijn interessegebied is groot! Zaken als: gezondheid, voeding, sport, muziek, dansen, acteren, bloggen, interieur en creëren keren steeds terug.

Ooit ben ik gaan geloven dat ik me met maar één ding moest bezighouden – met natuurlijk alle frustratie van dien.

Waarom ben ik dat gaan geloven?

Dat zit zo…

   …ooit werd tegen een familielid gezegd dat hij een gevalletje 12-ambachten-en-13-ongelukken was. Ik wist dat hij veel in z’n mars had maar bepaalde beslissingen had genomen om geld in het laatje te brengen.

Hoe dan ook, die woorden ben ik nooit vergeten en hebben me nogal beïnvloed.

Toen ik bij mezelf ontdekte dat ik meerdere zaken bij elkaar wilde voegen om daar iets moois mee te creëren, hoorde ik opnieuw de woorden die ooit tegen dat bewuste familielid werden gezegd.

Juist door wat ik was gaan geloven voelde ik me nutteloos.

Ook mij wordt regelmatig de vraag gesteld wat ik eigenlijk te doen heb nu ik zoveel thuis ben.

In het begin maakte me die vraag nogal boos, maar uiteindelijk probeerde ik me in de ander te verplaatsen en realiseerde ik me daardoor dat de persoon de situatie niet kan begrijpen omdat hij/zij zelf lichamelijk nog goed functioneert. Voor de persoon alleen maar fijn dat ie dat dus niet begrijpt.

Ik realiseerde me dat ik voor dat ongeval er ook nooit écht bij stil had gestaan hoe het zou zijn om afgekeurd te worden. Daardoor veranderde mijn reactie van defensief naar compassievol.

 

Hoe ik de kijk op mezelf veranderde

Op een dag heb ik een groot vel papier op tafel gelegd en heb alles opgeschreven wat ik fijn vind om te doen én wat mijn talenten zijn. Natuurlijk waren dat veel dingen; dat wist ik immers al.

Ook heb ik voor mezelf in kaart gebracht wat ik zou willen, en belangrijker nog wat ik kan.

En, o ja…

   …wat ik trouwens gebruik om bijvoorbeeld zo’n vervelende woorden als: “Typisch gevalletje 12-ambachten-en-13-ongelukken” geen invloed op mij te laten uitoefenen is EFT (Emotional Freedom Techniques).

Door het in kaart brengen van mijn talenten én de dingen die ik leuk vind, zag ik hoe ik waarde in mijn eigen leven heb. Daardoor voelde ik me al snel weer waardevol in plaats van nutteloos, en zag ik nieuwe mogelijkheden waar uiteindelijk ook mijn omgeving én zelfs een veel uitgestrekter gebied wat aan heeft.

Zoals ik eerder al zei: ”Een pasklaar antwoord heb ik niet voor je op de plank liggen”, maar wanneer je hetgeen je ooit bent gaan geloven kunt omzetten in iets waardevols, dan weet ik heel zeker dat er deuren zullen openen die jou de mogelijkheid geven om ook aan jouw talenten uiting te kunnen geven.

Het onderstaande rijtje helpt je misschien om opnieuw voldoening te vinden. Want je nutteloos voelen kan zorgen voor een laag zelfbeeld en dat is echt nergens voor nodig!

 

1.Verander je denken en daardoor je voelen.

2.Geloof erin dat je succes verdient.

3.Doe er alles aan om over gebeurtenissen en patronen uit het verleden heen te komen die jou niet dienen. Zoals gezegd, ik help mezelf met EFT.

4.Breng dat kritieke stemmetje tot bedaren. Succesvolle mensen hebben ook hun twijfels en angsten, maar zij gebruiken hun enorme moed om zich niet te laten tegenhouden door twijfels en angsten.

5.Ben regelmatig bereid om te ‘falen’. Mislukken en falen bestaan niet wanneer je ze ziet als onderdeel van een langere reis van succes.

6.Voer eerst de belangrijkere zaken uit in plaats van de gemakkelijkste.

7.Krijg helder wát je wilt en wíe je wilt zijn, en onderneem dagelijks actie om daar te komen.

 

Veel succes en liefs, Philo

 hoevoorkomikandermansenergieteabsorberen

Zelf denk ik dat het vooral belangrijk is te weten waarom dit gebeurt!

 

Je kunt hier achter komen door te observeren wat je voelt.

Welke gevoelens ervaar jij bij bepaalde personen?

Wil jij erkenning?

Voel jij je seksueel tot iemand aangetrokken, en wil je door die persoon gezien worden waardoor je jouw eigen grenzen, waarden en normen overboord gooit?

Voel je je alleen, en ben je blij wanneer iemand met je praat, ongeacht waarover het gaat?

Wil je doorgaans leuk gevonden worden, en voelt het als ‘verliezen’ wanneer jij je afgewezen, niet gezien, en niet gehoord voelt?

Vind je een ander zo interessant dat je jezelf compleet verliest in hem of haar?

Voel je je onbeschoft wanneer je gewoonweg een gesprek afketst omdat je voelt dat de energie uit je loopt wanneer je naar bepaalde personen luistert?

Zijn we gelabeld?

Buiten het feit dat jij allerlei gevoelens ervaart, plakken er ook nog eens ‘tig’ van labels aan je waarvan je ooit bent gaan geloven dat ze van jou zijn, of bij jou horen.

De voorgaande vragen geven je al een kleine indicatie waarom jij energieën van anderen absorbeert. Als het ware gebruik jij energie van de ander om jezelf beter te voelen.

Maar dat kan andersom ook het geval zijn… Kijk maar eens naar de laatste vraag van de voorgaande. Daar kan ook nog eens bijkomen dat wanneer jij een hooggevoelig persoon bent, je al heel snel opmerkt hoe een ander zich voelt. Wanneer je dan ook nog eens heel zorgzaam bent, heb je bijna altijd het gevoel dat je een ander moet helpen. Hiermee zet je als het ware de deuren van jouw innerlijke tempel wagenwijd open voor iedereen (lees: Energie vampieren ) die daar naar binnen wil lopen.

Wat kun je dan doen om minder snel de energie van anderen te absorberen?

 1. Het is belangrijk om de volle 100% verantwoording voor jouw gevoelens te nemen. Zelf doe ik dit met behulp van Emotional Freedom Techniques (EFT)
 2. Probeer voor jezelf te achterhalen welke labels op jou plakken en probeer te voelen hoe deze voor jou voelen. Wat niet goed voelt ‘week’ je los met bijvoorbeeld EFT. Wat wel goed voelt, laat je lekker zitten.
 3. Jij bent niet verantwoordelijk voor andermans geluk! En ja, zo simpel is het…
 4. Wanneer jij akkoord gaat met een gesprek of je inlaat met een relatie, terwijl het eigenlijk niet goed voelt – je voelt je energie dan namelijk weglopen – dan zeg je hiermee ‘NEE’ tegen jezelf en ‘JA’ tegen de ander.

Is het werkelijk zo onbeschoft om ‘NEE’ tegen een ander te zeggen? Waar komt de redenatie van vandaan dat dit überhaupt onbeschoft is?

Laat ik je een voorbeeld aanhalen…

Wanneer je de TV aanzet om een programma te kijken en het programma bevalt je niet, wat doe je dan? De kans is groot dat je iets anders opzoekt of de TV uitzet. Waarom? Het voelt niet goed, en in dit geval voelt het niet goed omdat je het niet leuk vindt. Je maakt dus een keuze! Jij kiest wat je toelaat en wat je stopt.

Je kunt nooit helemaal voorkomen dat je een keer iets van anderen opppikt; we zijn als mensen namelijk zenders en ontvangers.

Wat je kunt doen…

Wat ik zelf dan altijd doe om hetgeen ik van anderen ontvangen heb weer vrij te laten, zijn een paar dingen:

 1. Wanneer ik me erg moe voel dan gun ik mezelf een dutje, of ik ga vroeg naar bed.
 2. Ik maak een wandeling in de natuur en voel dan ook echt dat mijn lichaam zich ontlaadt. Hiermee zuiver je je zintuigen.
 3. Ik bid… Dat is natuurlijk voor iedereen iets persoonlijks.
 4. Ik zing en dans, Zingen doe ik in mij ‘uppie’, niet omdat ik me schaam, maar omdat de trommelvliezen van een ander het niet houden, whahaa!
 5. .. ik ga rustig zitten en zet een oil-diffuser met kalmerende/zuiverende olie aan en ga heel bewust ademen.

Doe dat wat goed voor jou voelt zodat je kunt ontladen.

Verschillende type mensen

O ja, er zijn ook mensen die jou (onbewust) proberen mee te slepen in hun drama. Ze ‘kotsen’ al hun ongerief bij jou uit – als je dit dus toelaat -maar wanneer jij dan vervolgens niet hun ‘straatje’ meepraat, ben jij plotseling ook een van hun vijanden geworden. Zij hebben zich ondertussen opnieuw met drama kunnen voeden en jij bent rijp voor de ‘sloop.’

Opnieuw is de keus aan jou of je dit wel écht wilt of niet…

(Vergeet niet dat je niet door iedereen aardig gevonden hoeft te worden. Klikt het met iemand dan is dat mooi meegenomen. Blijf in ieder geval altijd trouw aan jezelf!)

Dan is er het type mens dat altijd in de nesten zit, wel luistert naar advies, maar het niet toepast omdat ze zich altijd over vanalles en nog wat schuldig voelen.

Wat doe jij dan? Besef je dat jij 100% verantwoordelijk voor jezelf bent? Dat geldt dus ook voor die ‘ander.’ Jij hoeft namelijk niet de hele wereld te redden. We zijn allemaal verantwoordelijk voor onszelf.

Mag je dan voor niemand een horend oor zijn? Mag je dan niemand een keer advies geven? Jazeker wel! Check gewoon altijd je gevoel, en dat werkt vrij eenvoudig:

Voelt iets niet goed? Doe het dan ook niet!

Voelt iets goed? Prima, doen!

Begrijp je jouw gevoel even niet? Ook prima, doe dan even niets! Het antwoord komt op een later moment vanzelf wel.

Wat als het een keer niet gelukt is?

Ben mild met jezelf. Wanneer je jouw energie verloren bent aan iemand hoef je jezelf echt niet te straffen door allerlei ‘lelijke’dingen tegen jezelf te zeggen.

“Het is wat het is; life goes on!”

-Philo Schoemans

In plaats van jezelf zo serieus te nemen kun je er maar beter om lachen

Je kunt het want de mogelijkheden en capaciteiten heb je in je. Speel er mee, en je ontwikkelt hiermee een prachtige tool! Bovendien… heb altijd vertrouwen in de wijsheid die werkzaam is in jou. Die kun je horen in stilte!

Een leuke afsluiter voor dit blog vind ik zelf deze:

“Als je de massa volgt, zal je vaak niet verder gaan dan de rest. Als je alleen loopt, kom je op plekken die anderen nooit zien.”

-Albert Einstein